Skip to content
Strona główna » Zdrowie » Leki » Witamina PP – gdzie występuje, w jakich produktach. Rola witaminy w organizmie

Witamina PP – gdzie występuje, w jakich produktach. Rola witaminy w organizmie

Witamina PP — rozpoznawalna również pod nazwami: witamina B3 oraz niacyna. Pełni bardzo istotne i ważne funkcje w organizmie człowieka. Odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, a także syntezę hormonów płciowych. Dodatkowo według przeprowadzonych badań przez naukowców z Politechniki Federalnej w Lozannie w Szwajcarii, witamina PP może również mieć wpływ na odczucie pewności siebie.

Niacyna – Witamina PP

Witamina pp, na co pomaga? Jakie są objawy niedoboru witaminy B3? Niacyna co to jest? Jakie produkty zawierają niacynę? Jakie funkcje w organizmie pełni witamina PP? Poznaj właściwości oraz funkcjonalność witaminy B3.

Mało popularna z nazwy, witamina PP to inaczej witamina B3. Rozpoznawalna również, jako niacyna. Jest to jedna z kilku witamin, należących do witaminy z grupy B. Witamina PP odgrywa istotną rolę w organizmie człowieka.

Witamina B3 właściwości

Wpływ na cały organizm człowieka, jego funkcjonowanie, jest zależne w znacznym stopniu od wszelkich witamin które są do niego dostarczane. Właściwości witaminy B3, czyli witaminy PP w organizmie człowieka, są bardzo istotne. Niacyna ma wpływ m.in. na: 

  • prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego – jest niemożliwe bez odpowiedniego poziomu witaminy B3 w organizmie,
  • syntezę hormonów płciowych oraz kortyzolu, a także, tyroksyny i insuliny,
  • zdolność komórek odpornościowych do zabijania pewnego rodzaju bakterii m.in. wywołujących, gronkowca złocistego — Staphylococcus aureus,
  • wzrost liczby neutrofili, czyli białych krwinek, które mają zdolność do niszczenia i wchłaniania szkodliwych bakterii,
  • poziom pewności siebie powoduje zwiększoną aktywność mitochondriów w jądrze półleżącym – czyli w części mózgu odpowiedzialnej za odczuwanie stanu jakim jest przyjemność.

Witamina PP skutki niedoboru. Witamina B3 niedobór i jego objawy 

Niskie stężenie niacyny w organizmie może powodować rozwój pelagry. Choroba ta objawia się m.in.:

  • W miejscach, gdzie skóra która narażona jest, na ekspozycję na słońce występuje zaczerwienienie i szorstkość skóry,
  • Pojawiające się pęcherze, które po pęknięciu mogą zamieniać się we wrzody
  • Pojawiają się przebarwienia skóry. Pojawiające się ciemnobrązowe plamy, zlokalizowane głównie na dłoniach, szyi i twarzy. Może również występować łuszczenie się naskórka.
  • Rozwijający się stan związany z zapaleniem jamy ustnej oraz języka.
  • Biegunki które są konsekwencją pojawiających się zaburzeń trawienia
  • Zapalenie nerwu, zaburzenia neurologiczne także zaburzenia psychiczne.

Niacyna skutki uboczne — Witamina PP  objawy i skutki przedawkowania

Zbyt duże stężenie i nadmiar witaminy B3 w organizmie człowieka powoduje zwiększona oporność na insulinę, szczególnie u osób dorosłych z wysokim ryzykiem pojawienia się cukrzycy insulinozależnej. Ponadto przedawkowanie Witaminy b3, może powodować martwicę wątroby, zaburzenia pracy rytmu serca, a także różne choroby skóry.

Witamina PP – w jakich produktach? Witamina B3 gdzie występuje 

Występowanie witaminy PP  jest bardzo częste, można ją spotkać praktycznie w większości produktów. Stężenie witaminy B3 jest wysokie, szczególnie w większych ilościach mięsa i produktach mięsnych. Występuje w drobiu oraz wieprzowinie, a także w wątrobie. Wśród produktów roślinnych na szczególną uwagę dzięki dużych ilości witaminy B3 zasługują produkty zbożowe oraz ziemniaki. W żywności niacyna występuje w postaci mało znanego kwasu nikotynowego oraz jego amidu.

Produkty pochodzenia zwierzęcego są bogate w znaczne ilości witaminy B3 – niacyny zaś, produkty pochodzenia roślinnego są bogate w niacynamid. Należy pamiętać oraz mieć na uwadze, że witamina pp może powstawać w organizmie z tryptofanu zawartego w różnego rodzaju produktach (np. z 60 mg tryptofanu może powstać 1 mg niacyny).

Zawartość witaminy B3 w różnych produktach

Stężenie niacyny, czyli witaminy PP, jest zróżnicowane. W zależności od produktu źródłowego zawartość niacyny w 100 g danego produktu przedstawia się następująco:

  • Poniżej 0,10 mg — w produktach spożywczych do których należą m.in.: śmietana, jaja kurze, kefir oraz sery topione i dojrzewające.
  • Około 0,10 do 0,50 mg — w produktach spożywczych, do tej grupy należą: warzywa m.in. kapusta biała, marchewka, cebula, oraz owoce: jabłka, truskawki i pomarańcze. Występuje również w mleku, jogurtach serach twarogowych, mąkach pszennych oraz płatkach kukurydzianych.
  • Około 0,50 do 1,0 mg – w produktach spożywczychdo których należą m.in.: pieczywo, w tym chleb żytni razowy, bułki pszenne czy chleb mieszany. Dodatkowo do tej grupy zaliczają się również makarony i kasze mannę. Ryż biały oraz płatki owsiane. Dodatkowo występuje również w owocach: bananach, kiwi, morelach, a także w warzywach brokułach i brukselce.
  • 1,0 – 5,0 mg w produktach spożywczych, w której grupie znajdują się: ziemniaki oraz chleb graham. Kasze gryczane oraz jęczmienne. Ryż brązowy, fasola biała oraz pomidory. W tej grupie odnajdziemy również ryby: m.in. mintaje, dorsze oraz śledzie, a także mięso z piersi z indyka.
  • 5,0-10,0 mg w produktach spożywczych, należą m.in. polędwica sopocka, a także kurczaki i wieprzowina — m.in. schab. Witaminę B3 odnajdziemy również w mięsie z udźca indyka, a także w rybach: łosie i makrele wędzone. Dodatkowo również znajduje się w zarodkach pszennych i otrębach.
  • Powyżej 10 mg na 100 g produktu, tak wysokie stężenie witaminy B3 odnajdziemy m.in. w orzechach arachidowych. Duża zawartość witaminy występuje również w mięsie i polędwicy z piersi kurczaka oraz wątróbce z kurczaka. W tej grupie znajduje się również wątróbka wołowa oraz wieprzowa.
Witamina PP dawkowanie. Dzienne spożycie RDA

Według zaleceń lekarzy, przyjmowanie dziennej dawki witaminy B3 jest ściśle związane i zależne od wieku człowieka. Przyjmowane stężenie witaminy PP powinno wynosić:

  • Małe dzieci:
    od 1 do 3 lat — zalecane: 6 mg;
  • Większe dzieci:
    od 4 do 6 lat — zalecana dzienna dawka 8 mg;
    Dzieci od 7 do 9 lat — dzienna dawka powinna wynosić ok. 12 mg
  • Chłopcy: od 10 do 12 lat – 12 mg; zaś od 13 do 18 lat — zalecana dzienna dawka witaminy PP powinna wynosić około 16 mg
  • Dziewczęta — od 10 do 12 lat – 12 mg; dla starszych dziewcząt od 13 do 18 lat dzienna dawka zalecana wynosić powinna 14 mg
  • Dorośli Mężczyźni: dzienna dawka 16 mg
  • Dorosłe Kobiety dzienna dawka 14 mg
  • Zalecenia dla kobiet w ciąży: dzienna dawka witaminy PP powinna wynosić: 18 mg
  • Kobiety karmiące piersią: dzienna dawka witaminy PP powinna wynosić około 17 mg

Źródło: Normy Żywienia Ludności Polski – Zmiany, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *