Skip to content
Strona główna » Zdrowie » Leki » Kwiaty czarnego bzu – właściwości. Kiedy je zbierać i jak suszyć ?

Kwiaty czarnego bzu – właściwości. Kiedy je zbierać i jak suszyć ?

Kwiaty czarnego bzu są doskonałym uzupełnieniem diety. Czarny bez wykorzystuje się do przygotowania win, nalewek, octów i olejów. Smażone kwiaty czarnego bzu w cieście, podobnie jak kwiaty czarnego bzu zasypane cukrem to prawdziwy przysmak. Jak wyglądają kwiaty czarnego bzu i kiedy zbierać czarny bez?

Czarny bez właściwości

Krzewy czarnego bzu osiągają ok. 10 m wysokości. Charakteryzują się białymi, drobnymi kwiatami oraz fioletowo-czarnymi owocami. Czarny bez w ogrodzie jest łatwy w uprawie. Interesująca jest zwłaszcza odmiana czarny bez ozdobny. Jest nie tylko piękną dekoracją ogrodu, odporną na szkodniki, ale także znakomitym dodatkiem w kuchni. Kwiaty czarnego bzu z miodem to prawdziwy rarytas, bogaty w składniki odżywcze.

Kwiaty czarnego bzu mają wiele wartości odżywczych i prozdrowotnych. Zawierają m.in. flawonoidy, olejki eteryczne, garbniki, sterole, flawonole i cholinę. Wykazują silne działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, pobudzają także wydzielanie moczu, wzmacniają budowę ścian naczyń krwionośnych oraz działają rozkurczowo. Ze względu na właściwości odżywcze i lecznicze, czarny bez na przeziębienie to remedium znane już od wieków. Syropy i soki, dodawane do herbaty wzmacniają odporność, stabilizują krwiobieg, łagodzą bóle głowy i sprzyjają przemianie materii. Dlatego warto wiedzieć, jak wykorzystać kwiaty czarnego bzu i kiedy zrywać kwiaty czarnego bzu by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości w swoim domu.

Czarny bez – kiedy zbierać

Kiedy kwitnie czarny bez? Kwiaty czarnego bzu pojawiają się w maju i przekwitają w lipcu. Miejsce, z którego pozyskuje się kwiaty powinno znajdować się z dala od dużych zabudowań miejskich oraz dróg. Dzięki temu, kiedy kwitną kwiaty czarnego bzu mała jest szansa, że będą zanieczyszczone.

Kiedy zbiera się kwiaty czarnego bzu ? Z kolei warunki atmosferyczne w dużej mierze determinują to, kiedy zbierać kwiaty czarnego bzu. Kwiaty należy zrywać przy ładnej pogodzie, najlepiej rano, tuż po odparowaniu rosy. To dlatego, że smak znajduje się w pyłku kwiatów, który deszcz może zmyć. Z tego samego powodu nie myje się kwiatów przed użyciem.

Wbrew pozorom nie jest bez znaczenia to, jak zbierać kwiaty czarnego bzu. Kiedy zrywamy czarny bez z krzewu, baldachy kwiatów powinny być białe w pełni rozwinięte, bez mszyc i innych widocznych zanieczyszczeń. Te nie w pełni rozwinięte będą po prostu gorzkie w smaku. Kwiaty ścina się nożycami ogrodowymi lub ostrym nożem. Kiedy zbieramy kwiaty czarnego bzu należy pamiętać, aby nie pozbawiać wszystkich baldachów jednego krzewu, gdyż zaburzy to naturalny wzrost rośliny. Kwiaty czarnego bzu należy przetwarzać bezpośrednio po zerwaniu. Jak suszyć kwiaty czarnego bzu? Po ścięciu całych kwiatostanów najlepiej związać je w bukiety i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.

Można je również rozłożyć do suszenia na bawełnianych chustach lub włożyć do piekarnika w temperaturze nieprzekraczającej 40 stopni C. Koniecznie należy zostawić wtedy uchylone drzwiczki.  Kwiaty czarnego bzu można również mrozić.

Czarny bez – syrop

Czarny bez jest również bogatym źródłem witamin z grupy B, witaminy A, C, wapnia, magnezu, potasu, fosforu oraz sodu. Do tego działa przeciwzapalnie, wykrztuśnie i rozrzedza katar, dlatego kwiaty czarnego bzu na przeziębienie to naturalna metoda na zwalczenie nieprzyjemnych objawów. Syrop z czarnego bzu pomaga również na dolegliwości trawienne.

Aby przygotować domowy syrop z kwiatów czarnego bzu potrzeba ok. 1 litr wody i 1 kg cukru, a także ok 40-60 skupisk kwiatów. Z tych należy usunąć łodygi i ogonki, a następnie zalać wrzącą wodą. Wystudzone, zalane wodą kwiaty powinny stać w lodówce dobę.

Po tym czasie należy je przecedzić przez sito, dodać cukier i zagotować. W trakcie gotowania powinno się usuwać pojawiającą się pianę. Po całkowitym rozpuszczeniu cukru gotowy syrop przelewa się do słoików i pasteryzuje przez ok. kwadrans.

Z kolei suszone kwiaty czarnego bzu możemy wykorzystać do przygotowania naparu o delikatnie słodkawym, anyżkowym smaku. Oprócz zrobienia z niego herbaty może służyć jako antybakteryjny tonik do przemywania skóry podrażnionej i trądzikowej.

Czarny bez właściwości trujące

 Czy czarny bez jest trujący? Warto wiedzieć, że czarny bez zawiera prunazyny i sambunigryny, które są niebezpieczne dla człowieka. Działają drażniąco na układ pokarmowy, a sambunigryna ulega rozkładowi do cyjanowodoru, który prowadzi do występowania osłabienia i wymiotów. W skrajnych przypadkach może prowadzić do zgonu.

Zatem czy kwiaty czarnego bzu są jadalne? Tak, ale nigdy nie wolno spożywać ich na surowo. Aby pozbyć się szkodliwych związków przed spożyciem zawsze należy poddać kwiaty obróbce termicznej (smażenie, gotowanie)

Znacznie częściej jednak niż kwiatami można zatruć się niedojrzałymi owocami czarnego bzu. Typowymi objawami są wymioty, nudności, bóle i zawroty głowy oraz nudności.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *