Syrop miętowy znany jest przede wszystkim jako dodatek smakowy do różnego rodzaju napojów, deserów oraz lemoniad. Poprzez swoje właściwości znakomicie orzeźwia napój, ale w żadnym wypadku nie jest to jego jedyny plus.
Zalety i właściwości syropu z mięty
Syrop z mięty pieprzowej wspomaga odporność, pomaga łagodzić kaszel i jest pomocny w dolegliwościach trawiennych. Jego właściwości są cenne dla zdrowia i warto go pić i stosować na co dzień, zwłaszcza że przepis na syrop miętowy jest bardzo prosty i może zostać wykonany przez każdego, również w warunkach domowych.
Syrop miętowy można wytwarzać przez cały rok, ponieważ świeża mięta jest łatwo dostępna: można ją kupić w prawie każdym sklepie spożywczym lub wyhodować na własnym parapecie. Świetnie smakuje w towarzystwie cytryny czy nawet melisy.
Rozcieńczony syrop z mięty razem z wodą do picia może być stosowany do celów kulinarnych, takich jak dodatek do mięs czy również lodów. Co istotne to nie tylko smak, jest głównym powodem jego wykorzystywania, również w sezonie wzrostu infekcji, czyli podczas sezonu jesienno — zimowego.
Syrop miętowy — właściwości prozdrowotne
Właściwości syropu przypisuje się mięcie pieprzowej, zwanej również jako mięta lecznicza. Ze względu na swoje działanie doceniana jest od czasów starożytnych. Mięta pieprzowa jest bogata w przeciwutleniacze, mentol, monoterpeny, kwasy fenolowe, karotenoidy, sterole, gotycze, flawonoidy, garbniki, witaminy — głównie przez witaminę C i prowitaminę A. W swoim składzie posiada również wapń, żelazo, magnez, selen i cynk.
Właśnie dzięki wskazanej powyżej bogatej zawartości, syrop z mięty:
- ma właściwości przeciwbólowe – pomaga łagodzić bóle brzucha i łagodzić migreny,
- stosowany jest jako środek przeciwwymiotny – pomaga złagodzić nudności, zaburzenia trawienia oraz niestrawność,
- pomaga poprawić trawienie poprzez zwiększenie ilość soku żołądkowego,
- wspiera wypróżnianie się i poprawiając pracę jelit,
- ma właściwości antybakteryjne, ogranicza i hamuje rozwój bakterii takich jak Staphylococcus aureus czy Salmonella funkcje te zawdzięcza głównie dzięki mentolowi i garbnikom,
- działa odprężająco na mięśnie gładkie – może łagodzić problemy z żółcią,
- ma właściwości przeciwkaszlowe i łagodzi infekcje dróg oddechowych — w tym nieżyt nosa.
Syrop z mięty jak zrobić?
Jak zrobić syrop z mięty. Poznaj domowy przepis na syrop miętowy
Cała procedura przygotowania syropu z mięty jest bardzo prosta. Nic skomplikowanego, a można go przygotować na kilka różnych sposobów. Poniżej przedstawiono przepis na domowy syrop miętowy.
Syrop z mięty przepis. Razem z cytryną lub kwaskiem cytrynowym
Potrzebne składniki:
- 2 litry wody,
- 2 kg cukru,
- 30 gałązek świeżej mięty,
- sok z wyciśniętej jednej dużej cytryny (lub jako zamiennik 10 gramów kwasku cytrynowego).
Sposób przyrządzenia:
- Starannie opłucz miętę i ją odcedź,
- Zagotuj odpowiednią ilość wody, po zagotowaniu zdejmij garnek z gazu,
- Do gorącej wody dodaj cukier i sok z cytryny (lub kwas) – mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek,
- Dodaj świeżą miętę, przykryj mieszaninę i odstaw na 24 godziny,
- Po upłynięciu wskazanego czasu usuń miętę, przecedź syrop przez sitko i doprowadź do wrzenia syrop,
- Gorącą miksturę wlej do słoika i zakręć wieczko,
- Pasteryzuj przez 5 minut.
Syrop z mięty i cytryny z odrobiną cukru
Potrzebne składniki:
- 20 gałązek świeżej mięty,
- sok z dużej cytryny,
- 1,5 litra wody,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przyrządzenia:
- Umyj miętę z zanieczyszczeń, a następnie zwiąż ją nitką,
- Wlej wodę do garnka w odpowiedniej ilości, dodaj odmierzony cukier i gotuj, do całkowitego rozpuszczenia cukru,
- Następnie dodaj zawiązaną miętę i sok z cytryny,
- Powoli gotuj przez około godzinę,
- Po upływie wskazanego czasu usuń miętę,
- Przefiltruj syrop przez sitko,
- Ponownie zagotuj i wlej do wyparzonej butelki.
Syrop z mięty wraz z melisą i cytryną
Potrzebne składniki:
- 2 litry wody,
- 20 gałązek melisy,
- 20 gałązek mięty,
- Sok z dwóch dużych cytryn,
- 12 dkg cukru,
Sposób przyrządzenia:
- Opłucz zioła i włóż je do garnka,
- Zalej je wcześniej podgrzaną gorącą wodą,
- Zagotuj i dodaj sok z cytryny,
- Zdejmij z kuchni, Przykryj mieszaninę i odstaw na 24 godziny,
- Po tym czasie odcedź, dodaj cukier do zupy i zagotuj syrop,
- Gdy cukier się rozpuści, wlej gorący syrop do butelki lub słoika,
- Należy pasteryzować przez 15 minut.