Skip to content
Strona główna » Zdrowie » Leki » Syrop z mięty wspomaga odporność. Przepis na syrop z mięty

Syrop z mięty wspomaga odporność. Przepis na syrop z mięty

Syrop miętowy znany jest przede wszystkim jako dodatek smakowy do różnego rodzaju napojów, deserów oraz lemoniad. Poprzez swoje właściwości znakomicie orzeźwia napój, ale w żadnym wypadku nie jest to jego jedyny plus.

Zalety i właściwości syropu z mięty

Syrop z mięty pieprzowej wspomaga odporność, pomaga łagodzić kaszel i jest pomocny w dolegliwościach trawiennych. Jego właściwości są cenne dla zdrowia i warto go pić i stosować na co dzień, zwłaszcza że przepis na syrop miętowy jest bardzo prosty i może zostać wykonany przez każdego, również w warunkach domowych.

Syrop miętowy można wytwarzać przez cały rok, ponieważ świeża mięta jest łatwo dostępna: można ją kupić w prawie każdym sklepie spożywczym lub wyhodować na własnym parapecie. Świetnie smakuje w towarzystwie cytryny czy nawet melisy.

Rozcieńczony syrop z mięty razem z wodą do picia może być stosowany do celów kulinarnych, takich jak dodatek do mięs czy również lodów. Co istotne to nie tylko smak, jest głównym powodem jego wykorzystywania, również w sezonie wzrostu infekcji, czyli podczas sezonu jesienno — zimowego.

Syrop miętowy — właściwości prozdrowotne

Właściwości syropu przypisuje się mięcie pieprzowej, zwanej również jako mięta lecznicza. Ze względu na swoje działanie doceniana jest od czasów starożytnych. Mięta pieprzowa jest bogata w przeciwutleniacze, mentol, monoterpeny, kwasy fenolowe, karotenoidy, sterole, gotycze, flawonoidy, garbniki, witaminy — głównie przez witaminę C i prowitaminę A. W swoim składzie posiada również wapń, żelazo, magnez, selen i cynk.

Właśnie dzięki wskazanej powyżej bogatej zawartości, syrop z mięty:

  • ma właściwości przeciwbólowe – pomaga łagodzić bóle brzucha i łagodzić migreny,
  • stosowany jest jako środek przeciwwymiotny – pomaga złagodzić nudności, zaburzenia trawienia oraz niestrawność,
  • pomaga poprawić trawienie poprzez zwiększenie ilość soku żołądkowego,
  • wspiera wypróżnianie się i poprawiając pracę jelit,
  • ma właściwości antybakteryjne, ogranicza i hamuje rozwój bakterii takich jak Staphylococcus aureus czy Salmonella funkcje te zawdzięcza głównie dzięki mentolowi i garbnikom,
  • działa odprężająco na mięśnie gładkie – może łagodzić problemy z żółcią,
  • ma właściwości przeciwkaszlowe i łagodzi infekcje dróg oddechowych — w tym nieżyt nosa.
Syrop z mięty jak zrobić?

Jak zrobić syrop z mięty. Poznaj domowy przepis na syrop miętowy

Cała procedura przygotowania syropu z mięty jest bardzo prosta. Nic skomplikowanego, a można go przygotować na kilka różnych sposobów. Poniżej przedstawiono przepis na domowy syrop miętowy.

Syrop z mięty przepis. Razem z cytryną lub kwaskiem cytrynowym

Potrzebne składniki:

  • 2 litry wody,
  • 2 kg cukru,
  • 30 gałązek świeżej mięty,
  • sok z wyciśniętej jednej dużej cytryny (lub jako zamiennik 10 gramów kwasku cytrynowego).

Sposób przyrządzenia:

  • Starannie opłucz miętę i ją odcedź,
  • Zagotuj odpowiednią ilość wody, po zagotowaniu zdejmij garnek z gazu,
  • Do gorącej wody dodaj cukier i sok z cytryny (lub kwas) – mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści i nie będzie żadnych grudek,
  • Dodaj świeżą miętę, przykryj mieszaninę i odstaw na 24 godziny,
  • Po upłynięciu wskazanego czasu usuń miętę, przecedź syrop przez sitko i doprowadź do wrzenia syrop,
  • Gorącą miksturę wlej do słoika i zakręć wieczko,
  • Pasteryzuj przez 5 minut.
Syrop z mięty i cytryny z odrobiną cukru

Potrzebne składniki:

  • 20 gałązek świeżej mięty,
  • sok z dużej cytryny,
  • 1,5 litra wody,
  • 0,5 kg cukru.

Sposób przyrządzenia:

  • Umyj miętę z zanieczyszczeń, a następnie zwiąż ją nitką,
  • Wlej wodę do garnka w odpowiedniej ilości, dodaj odmierzony cukier i gotuj, do całkowitego rozpuszczenia cukru,
  • Następnie dodaj zawiązaną miętę i sok z cytryny,
  • Powoli gotuj przez około godzinę,
  • Po upływie wskazanego czasu usuń miętę,
  • Przefiltruj syrop przez sitko,
  • Ponownie zagotuj i wlej do wyparzonej butelki.
Syrop z mięty wraz z melisą i cytryną

Potrzebne składniki:

  • 2 litry wody,
  • 20 gałązek melisy,
  • 20 gałązek mięty,
  • Sok z dwóch dużych cytryn,
  • 12 dkg cukru,

Sposób przyrządzenia:

  • Opłucz zioła i włóż je do garnka,
  • Zalej je wcześniej podgrzaną gorącą wodą,
  • Zagotuj i dodaj sok z cytryny,
  • Zdejmij z kuchni, Przykryj mieszaninę i odstaw na 24 godziny,
  • Po tym czasie odcedź, dodaj cukier do zupy i zagotuj syrop,
  • Gdy cukier się rozpuści, wlej gorący syrop do butelki lub słoika,
  • Należy pasteryzować przez 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *