Cebula jest jednym z najpowszechniejszych warzyw w Polsce, ale oprócz zastosowania w kuchni może też zastąpić niektóre leki na przeziębienie. Jest dobrym źródłem witaminy C, ma sporo potasu, a zawarte w niej olejki eteryczne rozrzedzają wydzielinę zalegającą w gardle i oskrzelach, ułatwiając jej odkrztuszanie.
To dlatego od wieków syrop z cebuli na kaszel był podstawą domowej apteczki. Dodatkowo cebula działa przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Z tego względu dobrze włączyć ją do diety już po infekcji i zakończonym leczeniu antybiotykiem.
Syrop z cebuli przepis
Jak się robi syrop z cebuli? To banalnie proste, bo wystarczą jedynie dwa składniki: cebula i cukier. Można użyć dowolnej odmiany cebuli, ale najlepsza będzie ta najpopularniejsza, czyli żółta. Może bowiem zawierać prawie 11 razy więcej przeciwutleniaczy niż jej biała odmiana.
Chcąc zrobić syrop z cebuli, warzywo trzeba pokroić w kostkę lub piórka i zasypać cukrem. Na dwie średnie cebule przypada 4 łyżki cukru. W słoiku lub naczyniu z przykryciem należy ułożyć warstwę cebuli, a następnie przesypać ją cukrem. Czynność należy powtórzyć, układając cebulę warstwę po warstwie i następnie zostawić na kilka godzin. Po ok. 3 godzinach cebula zaczyna puszczać sok, który trzeba przecedzić i podać choremu do picia.
Jak przechowywać syrop z cebuli? W zamkniętym słoiku może on stać nawet 2 tygodnie, pod warunkiem że jest przechowywany w lodówce. Syrop stojący w temperaturze pokojowej najlepiej wypić w ciągu 2 – 3 dni.
Ponieważ cebula ma ostry smak i aromat, idealnym sposobem na jego złagodzenie będzie zastąpienie cukru miodem. Syrop z cebuli i miodu jest przyjemniejszy w smaku, dlatego w razie choroby, łatwiej podać go dziecku. Na jedną cebulę przypada wtedy 2 łyżki płynnego miodu. Syrop z cebuli z miodem jest też znacznie bardziej wartościowy niż cukier, a do tego wspomaga pracę wątroby, wykazuje działanie bakteriobójcze oraz działa przeciwbiegunkowo.
Syrop z cebuli na jaki kaszel?
Z uwagi na skład, domowy syrop z cebuli najlepiej pić w okresach obniżonej odporności, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym. Może wspomóc leczenie kaszlu zarówno suchego, jak i kaszlu mokrego. W pierwszym przypadku działa łagodząco, w drugim wpłynie na rozrzedzenie flegmy. Syrop z cebuli na flegmę to zatem bezpieczny i sprawdzony sposób na pozbycie się nieprzyjemnych objawów przeziębienia.
Cebula wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego domowy syrop z cebuli będzie też przydatny w zakażeniach bakteriami Gram (+) oraz gronkowcem złocistym.
Jak zrobić syrop z cebuli z dodatkami
Kolejną wersją tego przygotowywanego już przez nasze babcie domowego leku jest syrop z cebuli czosnku i miodu. Cebula i czosnek są skutecznymi lekami przeciwdepresyjnymi, przeciwbólowymi, przeciwzakrzepowymi i przeciwzapalnymi.
Do siekanej cebuli z miodem należy dodać wtedy kilka przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku. Dobroczynne działanie syropu można wzmocnić jeszcze dzięki cytrynie. Syrop z cebuli i cytryny oprócz większej dawki witaminy C to na pewno najsmaczniejsza wersja tego napoju.
Żeby przełamać słodko-cebulowy smak, syrop z cebuli, miodu i cytryny warto wzbogacić także startym na tarce imbirem. Wszystkie dodatkowe składniki należy dodać wówczas do siekanej cebuli. Tak przygotowany syrop z cebuli czosnku, cytryny, imbiru i miodu będzie zawierał uderzeniową dawkę składników wpływających pozytywnie na odporność i biorących udział w walce z wirusami.
Syrop z cebuli skutki uboczne
Czy syrop z cebuli można pić wieczorem? Ponieważ wykazuje działanie wykrztuśne lepiej nie pić go bezpośrednio przed pójściem spać. Zaleca się wziąć go maksymalnie 2-3 godziny przed snem. Dorośli powinni pić łyżkę stołową 2–3 razy dziennie. Syrop z cebuli dla dzieci jest bezpieczny, ale powinien być dawkowany łyżeczkami od herbaty, raz lub 2 razy dziennie (1-2 łyżeczek).
Znaczenie ma również wiek dziecka, bo choć ten syrop na przeziębienie powstaje z naturalnych składników, należy go traktować jak lek. O ile syrop z cebuli dla rocznego dziecka nie będzie zagrożeniem, o tyle nie zaleca się podawać go poniżej tej granicy.
Ten naturalny lek należy przyjmować aż do ustąpienia objawów i jeszcze przez 2 dni potem. Śmiało mogą przyjmować go też kobiety spodziewające się dziecka, bo syrop z cebuli w ciąży jest bezpiecznym, naturalnym środkiem. Takie domowe sposoby na przeziębienie ciężarnym pozwalają skutecznie zastąpić leki, których przyjmowanie musi odbywać się pod ścisłą kontrolą lekarza.
Przechowywanie syropu z cebuli i czosnku
Czy można przedawkować syrop z cebuli? Choć surowa cebula jest zazwyczaj spożywana w stosunkowo małych ilościach, warto zauważyć, że niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na niektóre zawarte w niej związki, zwłaszcza surowej. Dlatego syrop z cebuli nie powinien być stosowany przez osoby z problemami ze strony układu pokarmowego z uwagi na skutki uboczne np. wzdęcia i zgagę.