Skip to content
Strona główna » Zdrowie » Cukrzyca » Hiperglikemia – normy, przyczyny, objawy, skutki, pierwsza pomoc

Hiperglikemia – normy, przyczyny, objawy, skutki, pierwsza pomoc

Hiperglikemia co to jest?

Za wysoki poziom cukru w organizmie człowieka oznacza stan choroby związany z cukrzycą i jest to hiperglikemia. U osób chorujących na cukrzycę podwyższony poziom cukru we krwi jest często spowodowany niewłaściwie dobranym sposobem leczeniem cukrzycy, takim jak stosowanie nieodpowiedniej dawki insuliny lub niewłaściwa dieta. Objawy hiperglikemii inaczej przecukrzenia nie zawsze są rozpoznawane z racji iż objawy mogą być niewidoczne bądź mogą pojawiać się tak wolno, że pacjent może nie być ich świadomy. Niestety nieświadomość choroby może stanowić zagrożenie dla jego zdrowia i życia pacjenta.

Dowiedz się o przyczynach i objawach hiperglikemii, sposobach jej leczenia oraz środkach pierwszej pomocy w przypadku przecukrzenia organizmu człowieka.

Hiperglikemia normy

Występujące podczas choroby, jaką jest hiperglikemia normy, są związane ze stężeniem glukozy w organizmie. Przecukrzenie inaczej hipoglikemię definiuje się jako wysoki poziom cukru we krwi. Stan ten pojawia się w organizmie człowieka zazwyczaj pod dwoma postaciami. Gdy stężenie poziomu cukru w stanie jakim jest hiperglikemia na czczo, wynosi 100-125 mg/dl. Stan ten opisuje się wówczas jako nieprawidłowa glikemia na czczo. W innym przypadku stężenie cukru wynosi 140-199 mg/dl w organizmie i występuje 2 godziny po spożytym posiłku. Wówczas hiperglikemia określana jest jako hiperglikemia po posiłkowa związana z nieprawidłową tolerancją glukozy.

Prawidłowy poziom cukru we krwi na czczo, czyli glikemia u zdrowych ludzi nie przekracza zazwyczaj 99 mg/dl, natomiast maksymalny poziom w organizmie wynoszący 140 mg/dl na dwie godziny po spożytym wcześniej posiłku wówczas organizm i jego narządy w tym trzustka pracują prawidłowo i występuje normalna tolerancja glukozy.

U pacjentów z cukrzycą typu 1 za nadmiernie wysoki poziom glukozy we krwi uważa się poziom ponad 110 mg/dl przed spożyciem posiłku, bądź 140 mg/dl po dwóch godzinach od spożycia posiłku. Z kolei u diabetyków posiadających cukrzycę typu 2 wartości te będą mieściły się w przedziale 123-185 mg/dl (średnio to około 154 mg/dl).

Warto jednak zauważyć, że wartości cukru na czczo i po posiłku mogą być różne dla każdego cukrzyka. Sytuacje związane z różnicami wartości glukozy, wynikają głównie z rodzaju cukrzycy, wieku pacjenta, czasu trwania występującej choroby oraz równolegle przebiegających innych schorzeń np. sercowo-naczyniowych.

Hiperglikemia przyczyny i główne powody jej występowania

U osób chorych na przewlekłą chorobę jaka jest cukrzyca, występująca hiperglikemia jest często wynikiem nieprawidłowego leczenia cukrzycy, tj.

  • Sporzywanie niewłaściwe dobranego leku,
  • Błędnie dobrana dawka insuliny,
  • Stosowanie nieaktywnej insuliny,
  • Pominięcie zalecanej dawki leków na cukrzycę.

Hiperglikemia może również wystąpić po przerwaniu leczenia np po odstawieniu insuliny lub hipoglikemizujących leków doustnych.

Hiperglikemia może wystąpić również podczas infekcji oraz stanu zapalnego, co zwiększa zapotrzebowanie organizmu na insulinę. Jednak trzustka diabetyka nie może poradzić sobie z produkcją większej ilości insuliny w organizmie.

W organizmie poziom glukozy we krwi zostaje podwyższony, ale trzustka nie może wyprodukować wystarczającej ilości insuliny, aby go dostatecznie obniżyć. W rezultacie wzrasta poziom glukozy we krwi, powodując przecukrzenie. Niestety ma to również konsekwencji, gdyż z kolei wysoki poziom cukru we krwi osłabia mechanizmy odpornościowe: infekcje trwają dłużej, infekcje organizm jest bardziej podatny na zakażenia bakteryjne i grzybicze, natomiast występujące rany na ciele goją się słabo.
Przecukrzenie może być również skutkiem ubocznym który został spowodowany poprzez błędnie dobrany jadłospis. Zbyt duża ilość węglowodanów prostych w posiłkach może spowodować podwyższenie glukozy. Przecukrzenie może zostać również spowodowane przez przewlekle towarzyszący stres wówczas można mówić o występującym typie choroby jakim jest hiperglikemia stresowa. Czynniki pozostałe które mogą powodować przecukrzenie to, niedostateczna aktywność fizyczna, ale również zbyt intensywny wysiłek.

Niektóre zażywane leki zwiększają również ryzyko hiperglikemii, nie tylko leki dostępne bez recepty np. pastylki do ssania czy syropy na kaszel, ale także beta-blokery, epinefryna (adrenalina), tiazydy (leki należące do grupy leków moczopędnych), kortykosteroidy Sterydy, niacyna, pentamidyna (lek stosowany w pneumocystis pneumonia), inhibitory proteazy i niektóre leki przeciwpsychotyczne.

Przecukrzenie przyczyny

Stosowanie środków pobudzających, takich jak amfetamina, mogą również powodować objawy hiperglikemii, czyli za wysokiego poziomu cukru we krwi.
U pacjentów którzy nie są zdiagnozowani pod względem cukrzycy i nie są cukrzykami, zbyt wysoki poziom cukru w krwi może być sygnałem rozpoczynającej się w organizmie hiperglikemii. Ponadto u ponad połowy dawców narządów rozwija się hiperglikemia dowolnego stopnia.

W takiej sytuacji hiperglikemia może być spowodowana poprzez upośledzenie wydzielania insuliny, a także zmniejszoną wrażliwością tkanek obwodowych na wyprodukowaną insulinę, stosowaniem leków inotropowych oraz wlewem płynów zawierających glukozę.

Co to jest hiperglikemia?

Hiperglikemia może również wskazywać na insulinooporność, czyli oporność na produkcję oraz działanie hormonu jakim jest insulina na poziomie komórkowym (zazwyczaj w rodzaju w cukrzycy typu 2).

Hiperglikemia objawy przecukrzenia – jak je rozpoznać? Pierwsze objawy

Objawy nadmiernie występującego cukru w organizmie, czyli hiperglikemii często pojawiają się i rozwijają tak wolno, że osoby z cukrzycą mogą tego nawet nie zauważyć.

Przyczyny hiperglikemii

Hiperglikemia występuje, gdy ilość insuliny wyprodukowanej przez trzustkę jest niewystarczająca, co uniemożliwia transport nadmiernie wyprodukowanej glukozy do komórek. Gdy poziom cukru we krwi jest wyższy niż 180 mg/dl w organizmie, mogą zachodzić wówczas następujące zdarzenia:

  • zwiększone zapotrzebowanie na płyny spowodowane wzrostem pragnienia (organizm może łatwiej i szybciej rozrzedzić nadmiar cukru),
  • szczególnie w nocy, częstsze korzystanie z toalety i oddawanie moczu, organizm usuwa nadmiar cukru razem z moczem)
  • Ból głowy
  • problemy związane z koncentracją
  • problem z prawidłowym widzeniem, często niewyraźne i rozmazane widzenie
  • uczucie zmęczenia
  • letarg
  • spadek masy ciała i chudnięcie

Długotrwale utrzymujący się zbyt wysoki poziom cukru we krwi może powodować następujące objawy:

  • suchość, swędzenie skóry lub nawet infekcja
  • infekcje intymne szczególnie u kobiet
  • wydłużenie gojenie się ran na ciele
  • problemy ze wzrokiem
  • występujący ból oraz niewrażliwość na bodźce, a także zimne stopy
  • wypadanie włosów na kończynach dolnych
  • zaburzenie erekcji u mężczyzn
  • występujące problemy żołądkowo-jelitowe, zazwyczaj przewlekłe zaparcia lub biegunka
Przecukrzenie, hiperglikemia pierwsza pomoc

Pierwsza pomoc w hiperglikemii powinna być udzielona niezwłocznie jak najszybciej po wystąpieniu pierwszych objawów podwyższonego i rosnącego poziomu cukru we krwi. Brak reakcji na nadmierny wzrost cukru może prowadzić do poważnych komplikacji w organizmie. Konsekwencja która jest najgroźniejsza dla organizmu to kwasica ketonowa. Powikłanie które może prowadzić do wystąpienia śpiączki hiperglikemicznej, a nawet śmierci.

Jeśli pojawią się objawy przecukrzenia, należy koniecznie wezwać pogotowie, niezależnie od stanu pacjenta, czy jest w stanie śpiączki, czy jest jeszcze przytomny i świadomy sytuacji. Jeśli poziom glukozy w organizmie będzie zbyt wysokie, może być konieczne podanie pacjentowi kroplówki oraz insuliny.

Niestety w większości występujących przypadków osoby udzielające pierwszej pomocy nie mają możliwości zmierzenia i oznaczenia stężenia glukozy we krwi pacjenta. Dlatego też nie ma jak sprawdzić, czy osoba potrzebująca pomocy cierpi na hipoglikemię czy hiperglikemię. W takim przypadku bardzo ważne jest, aby nie podawać choremu słodyczy ani wody, tylko czekać cierpliwie na wezwane pogotowie.

WAŻNE

Występujące charakterystyczne objawy hiperglikemii, to często trudności w utrzymaniu równowagi, a nawet czasem bełkotliwa mowa lub też utrata przytomności. Symptomy te są również charakterystyczne dla upojenia alkoholowego. Dlatego tak ważne jest, aby osoby, nie znające danej sytuacji chorego, powinny pozostać czujne oraz odpowiednio reagować, spotykając na swojej drodze osobę która przypomina z zachowania człowieka będącego pod wpływem alkoholu.

Jeśli pacjent jest przytomny i świadomy, oraz jest niepodważalnie pewne, że konsekwencją jego złego samopoczucia oraz problemów ze zdrowiem jest występująca w organizmie hiperglikemia. Konieczne jest wówczas podanie choremu do spożycia słoną wodę, aby zapobiec odwodnieniu organizmu oraz pomoże wypłukać zgromadzony nadmiar cukru.

Jeśli osoba chora jest nieprzytomna, symptomy które mogą wskazywać na chorobę jaką jest hiperglikemia, będą m.in:

  • wydobywający się zapach acetonu z ust chorego,
  • sucha skóra ciała,
  • zwiększone tętno.

W takim przypadku konieczne jest pozostawienie chorego w tzw. bezpiecznej pozycji, czyli pozycji bocznej oraz kontrolowanie jego oddechu i tętna. Należy również zadbać o to, aby pacjentowi było ciepło, aby nie doszło do nadmiernego wychłodzenia organizmu. Należy chorego przykryć kocem, kurtką, płaszczem — wszystkim, co w danym momencie pozwoli w pewnym stopniu utrzymać ciepłotę ciała.

Przecukrzenie w organizmie. Hiperglikemia leczenie

W przypadku występującego w organizmie zwiększonego stężenia cukru we krwi należy dążyć do stanu wyrównania poziomu cukru związanego z cukrzycą. Stan ten polega na osiągnięciu najlepszego możliwego poziomu glukozy krwi. Aby ten stan się pojawił, należy:

  • konsekwentnie przyjmować przepisane i odpowiednio dobrane leki na cukrzycę lub insulinę we właściwej dawce oraz we określonym czasie,
  • przyjmować posiłki we właściwych porach i ilościach oraz dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu,
  • kontrolować dość często poziom glukozy w organizmie oraz zapisywanie wyników w notesie-dzienniku pacjenta do samokontroli
  • należy starać się prowadzić aktywny tryb życia i regularnie ćwiczenia nieobciążające zbytnio organizmu

Jeśli konsekwentne oraz ścisłe przestrzeganie przyjętego planu leczenia chorego na cukrzycę nie obniży odpowiednio poziomu cukru we krwi, być może będzie konieczna zmiana przyjmowanych leków, insuliny bądź dobranie nowej dawki leków. W chorobie jaką jest hiperglikemia dieta oraz aktywność fizyczna może mieć istotny wpływ na poprawę stanu choroby. Zwiększenie aktywności fizycznej bądź skrupulatniejszy dobór posiłków w ciągu dnia mogą się przyczynić do poprawy stanu chorego..

Hiperglikemia (hipoglikemia) — powikłania

Długotrwałe utrzymywanie się poziomu glukozy we krwi może prowadzić do poważnych powikłań. Można wyróżnić:

  • uszkodzenie nerwów,
  • uszkodzenie naczyń krwionośnych,
  • stan postępujący do ślepoty
  • niewydolność nerek.

W takim przypadku może również wystąpić podwyższone ryzyko związane z zakażeniami. Hiperglikemia może również spowodować wzrost ryzyka doprowadzającego do zawału serca i udaru mózgu. Najgroźniejszym jednak skutkiem przecukrzenia organizmu jest kwasica ketonowa. Jest to stan poważny dla chorego, który może wystąpić u osób związanych z cukrzycą typu 1. Stan kwasicy występuje wówczas gdy ilość insuliny w organizmie jest niewystarczająca, wówczas organizm człowieka szuka innych możliwych źródeł energii.

Wówczas w celu otrzymania brakującej energii, organizm spala tkankę tłuszczową i mięśniową. Ciała Ketonowe które powstały w organizmie w tych sprzyjającym im warunkach, doprowadzają do zakwaszenia krwiobiegu. Przy wysokim stężeniu cukru we krwi oraz podwyższonej ilości ciał ketonowych organizm może zostać zakwaszony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *